Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

MTK legendárium | 186. rész

Publikálva: 2022.02.09 Frissítve: 2022.02.07 MTK Budapest

„Az MTK aranylánca”. (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 36. rész. Orth György (1901-1962). „Itthon akart végleg nyugodni.”

Orth Gyuri halála a sportszerető magyarok számára igazi tragédia volt. Özvegye, az osztrák Lani Elsinger rövid időn belül Portugáliából visszatelepült Ausztriába. Csak a legnagyobb magyar labdarúgónak tartott Orth hamvai maradtak idegenben, pedig köztudott volt végakarata: hazai földbe temessék. Egyik emigrációs barátja erre így emlékezett:

„Tudom kívánságát, itthon akart végleg nyugodni. Ilyen csodálatos ember hamvainak itthon is van a helye, nem pedig Portugáliában.”

Halála huszonnyolcadik esztendejében, 1990. január 11-én a Nemzeti Sport szomorúan állapította meg: „Orth idegen földben, a portugáliai Portóban nyugszik. Aggodalmunkat fejeztük ki, hogy ott a távolban kerül-e egyetlen szál virág szép, de elárvult sírjára?”

Néhány nappal később, február 8-án, a lap szerkesztői konkrét ötlettel álltak elő: „Haza kellene hozni Orth György hamvait. Azon nyomban közzé is tettük, hogy budapesti és barcelonai központtal szervezzük a hamvak Budapestre szállításának lehetőségeit. A költségek előteremtésének érdekében Orth szívéhez két közeli klub, az MTK és a világhírű Porto jótékony célú mérkőzéseinek gondolatát vetettük fel.”

Az elhatározást nagyon gyorsan komoly felajánlások követték mind idehaza, mind pedig külföldön. A temetkezési vállalat ingyen temetést ajánlott, kaposvári magánszemély fekete márványt ígért. Ezzel egyidőben az emigrációs magyarság is megmozdult. Gerecz Árpád, aki Peruban hosszú éveket töltött el Orth barátjaként vállalta, hogy megpróbálja az idős özvegy feleséget megkeresni Ausztriában. Bizakodóan így vélekedett az ügy kimeneteléről:

„Orth Györgynek osztrák felesége volt, gyermekük nem született. Nem sokkal Orth halála után a felesége visszaköltözött Ausztriába. Felesége nagyon jól ismerte férje álmait, vágyait. Szerintem hozzájárulását adja, hogy Orth György hamvait hazaszállíthassák Portugáliából.”

Közben Orth Gyuri hamvainak hazaszállításával egyidőben felvetődött az Amerikában elhunyt színészlegenda, Kabos Gyula földi maradványainak hazaszállítási lehetősége is.

A szervezők a két eseményt praktikus megfontolások mentén össze akarták kapcsolni.

Eleinte a Kabos-ügy tűnt kivitelezhetetlennek:

„Úgy gondoltuk, hogy a futballzseni és az utolérhetetlen színművész itthon nyugodhatna igazán. Segítőtársunk is akadt, aki az Egyesült Államokban eltemetett Kabos Gyula hazaszállításában, és az itthoni temetés közös megrendezésében segít nekünk.”

Kabost eredeti anyakönyvi nevén (Kann) temették el, s szegény lévén komoly eshetőség mutatkozott arra, hogy tömegsírba helyezték.

Ezzel egyidőben azonban Orth hazahozatalának ügye biztató képet mutatott…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!